Tommy & Anne - KUNSTLIJN - Schilderijen, tekeningen en maskers

Kunstlijn

 

Tijdens Koningsdag 2018 ontdekten wij op het Amsterdamse Amstelveld het vrolijke en ook bijzondere werk van Tommy Alkema (2007)

Tommy tekent al sinds hij een potlood kon vasthouden. Op school tekent hij "binnen de lijntjes” zoals er verwacht wordt. Thuis kan hij helemaal op gaan in zijn werk, het maken van maskers van alle soorten materiaal, dieren met ecoline en fantasie werelden in verf. Tommy maakt werk zonder plan of schets- direct op papier vanuit zijn gevoel.

 

Tommy heeft het talent niet van een vreemde. Anne van Borselen is zijn oma. Samen inspireren ze elkaar. Tommy leert kijken van Anne en het gebruiken en testen van nieuwe materialen op zijn eigen manier. En dat zie je terug. Daarom hebben wij Tommy & Anne gevraagd om samen bij ons te exposeren en iedereen te laten zien en ontdekken hoe mooi een kunstlijn kan zijn. Te vergelijken met een bloedlijn. We zijn ontzettend blij en trots dat we deze speciale tentoonstelling mogen organiseren.

Anne van Borselen (1937)

‘Ik ben op zoek naar de schoonheid in de alledaagse dingen. Als kijker ga ik helemaal op in wat ik zie. Het is een soort trance. Bewegingen, composities komen als vanzelf op doek of op papier. Het is alsof het werk zichzelf maakt. Zo vergeet ik bijna dat ik aan het werk ben.’

Anne is een nazaat van Frank van Borselen, de laatste echtgenoot van Jacoba van Beieren. Haar overgrootvader was hofschilder van koning Willem III. ‘Leuk om te weten, zo’n afkomst’, zegt Anne, maar verder koop je er niks voor.

Het schilderen zit Anne ook in de genen: haar – Indonesische - moeder schilderde ook. Het gebeurde regelmatig dat moeder haar midden in de nacht wekte om samen doeken te prepareren en over kunst te praten.

Het werk van Anne van Borselen bruist van leven, het is een soort poëtisch commentaar van uit het leven gegrepen momenten. Naast beweging zie je verstilling en inkeer. Je zou het een choreografie kunnen noemen, een geschilderde choreografie van leven en lust. Dansende schilderijen zijn het, met een snelle, emotionele, persoonlijke dynamiek. Abstract? In zekere zin wel maar het werk laat zich niet zo gemakkelijk in een hokje stoppen. Het abstraheren van de werkelijkheid is meer een gevolg dan een weloverwogen doel: ‘Ik moet snel werken’, zegt ze. ‘Een lijn moet snel getrokken worden omdat ik ook taferelen wil neerzetten die zelf snel voorbij zijn’.

Dat snelle werken heeft ze geleerd tijdens haar opleiding aan de kunstacademie in Den Haag. Voor de Haagse courant maakte ze tekeningen van modeshows van couturiers als Edgar Vos en Frank Govers. ‘Daar moest je ongelofelijk snel zijn’.

Naast het vrije werk, heeft Anne veel in opdracht geschilderd voor tal van bedrijven: muurschilderingen in de zeehondencrèche in Pieterburen, een Groningse bus met reclame voor diezelfde instelling, panelen over het leven op de Afrikaanse savanne voor het restaurant in het Noorder Dierenpark in Emmen.

Anne van Borselen is een energieke dame die het liefst overal te gelijk zou willen zijn maar omdat dat nu eenmaal niet kan verdeelt ze haar leven tussen Amsterdam en Bali. Een halfjaar werkt ze hier, een half jaar daar. Zo vliegt ze heen en weer over de aardbol, tussen twee culturen, als een gedreven en onvermoeibare observator en commentator en laat een kleurig spoor na van vlakken, vegen, lijnen, klodders, spatten en krassen, balancerend tussen figuratief en abstract, met hier en daar een vaag of juist meer nadrukkelijk getekende, aanwezigheid van mens of dier.

Het werk van Van Borselen is van een raadselachtige, intrigerende, soms beklemmende schoonheid. Er schuilt een wereld van verhalen achter.

De toeschouwer wordt uitgenodigd zich in die wereld begeven en de verhalen in zich op laten komen. Zijn eigen verhalen. Verhalen van leven en lust.Beeldend kunstenares Anne van Borselen werd in 1937 geboren te Soerabaya (Indonesië). Tegenwoordig woont en werkt ze in Amsterdam. Anne van Borselen volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (afdeling schilderen) te Den Haag en Rotterdam. Tijdens haar studie tekende zij onder meer illustraties voor de Haagse Courant. Een grote inspiratiebron voor haar vormen mensen, reizen en elementen uit haar directe omgeving. Zij houdt zich bezig met schilderen en diverse technieken van de beeldhouwkunst. Zowel in haar beelden als in haar schilderijen kenmerkt de stijl zich enerzijds door een expressieve, figuratieve beeldtaal; anderzijds door een meer abstracte beeldtaal die veelal door kleurvlakken en lijnenspel wordt bepaald. Ook wat betreft het kleurgebruik (schilderijen) wordt het ene uiterste naar het andere uiterste bereikt: van warme broeierige tot kille, afstandelijke kleuren.

Werk van Anne van Borselen is in diverse particuliere- en bedrijfscollecties ondergebracht o.a. NAM, GTI (Roden), Calcar BV (Groningen), Kamminga. Zij heeft onder meer in opdracht gewerkt voor de zeehondencrèche van Leni ’t Hart, Dierentuin Emmen en Refaja Ziekenhuis Dordrecht. Anne van Borselen exposeert bij o.a.. VOS INTERIEUR GRONINGEN, SIEMATIC FLAGSHIP STORE AMSTERDAM en SOART AMSTERDAM

© 2019 by Greenberg+Oaktree

Amsterdam Artspace, Blankenstraat 254, 1018SJ Amsterdam         info@amsterdamartspace.nl