madeleine kuijper - carla van der kooi - mathilde bindervoet 

planet drieleuk!

25 mei t/m 29 juni 2018

Planet Drieleuk!is onze zesde expositie alweer. Na schilderijen, collages, fotografie, abstract expressief werk én bijzondere houten objecten hebben we nu het werk van drie veelzijdige illustratoren in huis. Carla van der Kooi, Madeleine Kuijper en Mathilde Bindervoet hebben alledrie een uitgesproken eigen stijl, maar wat hun werk naar onze mening verbindt is humor, fantasie en zo af en toe een vleug absurditeit. Daar houden we van. Daarom hebben we hen gevraagd gezamenlijk de laatste reguliere expositie van dit seizoen vorm te geven.

Madeleine Kuijper

Na de kunstacademie heeft Madeleine zich vooral ontwikkeld in de richting tekenen/illustratie. Ook werkt zij regelmatig met grafische technieken (etsen, linoleumdruk).

Haar werk is voor haar vooral een manier om haar fantasie te verbeelden. Haar tekeningen en grafiek ontstaan in haar hoofd, en niet naar de waarneming. Madeleine houdt er van om in haar tekeningen wat humor te verwerken, in de vorm van vreemde wezens of rare situaties. De uitwerking is vaak zeer gedetailleerd.

In haar werk komen onderwerpen als dieren met iets menselijks, of mensen met iets dierlijks veel terug. Bij voorkeur verbeeld met een ´touch´ van absurdisme.

In 2017 won Madeleine een Wellcome Images award bij de Wellcome Trust in Londen voor `De Middeleeuwse Pestdokter in 4 scenes'. Momenteel werkt Madeleine aan de illustraties voor een jeugdboek.

Carla van der Kooi

Naast haar carrière als etaleur/decorateur, volgde Carla ook opleidingen op het gebied van tekenen en schilderen aan de VOBK. Carla is pas laat 'naar buiten' gekomen met haar vrije werk doordat zij zich aansloot bij een kunstgroep.  

Vaak is Carla te vinden in haar kleine atelier in Nes aan de Amstel. Hier ontstaat alles, van schilderij tot papier maché, grafiek, illustraties en sinds kort ook beeldhouwwerk; ze gaat geen discipline uit de weg en wil alles proberen. Hiermee bezig zijn is iets waar ze blij van wordt en wat essentieel is in haar leven. Ze wil met haar werk, waarin kleur over het algemeen een belangrijke rol speelt, spontaniteit en vrijheid oproepen en probeert een brug te slaan tussen werkelijkheid en fantasie.

Mathilde Bindervoet

Na het behalen van haar Bachelor aan de Design Academy in Eindhoven, ging Mathilde terug naar haar geboortestad Amsterdam, waar zij zich al tekenend door haar Master Cultural Sociology wurmde. Het kwartje viel pas na haar studie en toen besloot ze zich volledig op illustreren te storten. 

In de vorm van vrolijke figuren en droeftoeters komen de grafische lessen uit Eindhoven en haar waanzinnige fascinatie voor de medemens nu samen op posters en schilderijen. Inkt, acryl, zeefdruk, riso, raamtekeningen; Mathilde is van alle markten thuis. Ze illustreert momenteel voor Het Parool en ze heeft diverse illustraties gemaakt voor Lowlands, Milkshake Festival en De Optimist.

 

Daarnaast werkt zij ook aan haar autonome projecten, zoals nu te zien in Amsterdam Artspace.

Tijdens de expositie licht Mathilde een tipje van de sluier van het verhaal dat zij momenteel aan het schrijven en illustreren is. Vrolijke figuren vinden we tevreden en content op het terras van Grand Café De Pikkenpijper en droeftoeters op het NEE - het schijnt een lastig woord te zijn - schilderij. Zeeën van mensen, maar wie zegt wat en wat zegt wie? Wat is de waarde van het woord, wat zegt een kop? Mathilde’s voorliefde voor de kleur roze geeft haar werk een onschuldig uiterlijk. Wanneer je een stapje dichterbij zet, zie je het contrast met de droeftoeters die ook uit haar brein komen.

© 2019 by Greenberg+Oaktree

Amsterdam Artspace, Blankenstraat 254, 1018SJ Amsterdam         info@amsterdamartspace.nl