kees elffers en antonio fuertes - met het mes op tafel

13 april - 18 mei 2018

 

Amsterdam Artspace zet vrijdag de dertiende het mes op de tafel met de opening van de gecombineerde expositie van werk van beeldhouwer/ meubeldesigner Kees Elffers (1962)en de Spaanse kunstschilder Antonio Fuertes (1970). Beide kunstenaars hebben hun atelier in hetzelfde gebouw (BK49) in Amsterdam Oost en werken regelmatig samen. 

Kees laat meubelstukken (zowel unica als werk in series) zien waarbij vooral het originele gebruik van verschillende materialen gecombineerd met de onalledaagse vormgeving in het oog springt. 

 

Antonio exposeert enkele van zijn stillevens, waaronder werken uit zijn nieuwe ‘Serie Cubiertos’ (serie met stukken bestek) die nog niet eerder publiekelijk te zien zijn geweest.

 

De fijne stillevens van Antonio contrasteren verrassend met het robuuste werk van Kees in Amsterdam Artspace. 

Over Kees Elffers

’Kleurenblind zijn heeft zo zijn voordelen: ik concentreer me puur op vorm’

 

Nieuwsgierigheid is de grote drijfveer voor beeldhouwer en meubeldesigner Kees Elffers (1962). Niet alleen zijn brede achtergrond in zowel kunst als wetenschap (kunstacademie en medicijnen), maar ook zijn oeuvre getuigt hiervan. Zijn werk is het resultaat van een doorlopend onderzoek naar materialen en vormen. 

 

Kees maakt het zichzelf niet gemakkelijk in zijn zoektocht: hij gebruikt stevige, harde en ruwe materialen als staal, hout en steen. Door het intensieve contact met het materiaal weet de kunstenaar als geen ander de kwetsbaarheid maar ook de kracht ervan te lokaliseren. 

 

Het uitvergroten ervan en het tegen elkaar uitspelen van verschillende materialen leveren de contrasten die de essentie vormen van zijn werk. Vorm is dan ook dominant in Kees’ visie; kleur is van ondergeschikt belang.

 

Maar het zijn juist ook deze contrasten die een soort ´twist´ geven aan de zo robuuste, solide objecten waardoor ze geenszins saai zijn en blijven verrassen. Het lijkt alsof de kunstenaar de toeschouwer via zijn werk een relativerende knipoog wil geven.

 

In Amsterdam Artspace laat Kees meubelstukken (zowel unica als werk in series)zien waarbij vooral het originele gebruik van verschillende materialen gecombineerd met de onalledaagse vormgeving in het oog springt.

© 2019 by Greenberg+Oaktree

Amsterdam Artspace, Blankenstraat 254, 1018SJ Amsterdam         info@amsterdamartspace.nl