H.F. van Steensel
A journey to Ireland

A journey to Ireland.

Verlengd tot eind december 2019 bij Amsterdam Artspace

“Ik reis in mijn hoofd middels literatuur, talen, het nieuws, films en documentaires de hele wereld over. Ik neem de vrijheid mijn versie van de wereld te schetsen. Met een zijdelingse werkelijkheid als resultaat, werkelijk."

                                                                             H.F. van Steensel, kunstenaar

Soms wordt je om onverklaarbare reden geraakt door werk, dat je alleen nog maar online hebt gezien. Dat gold in dit geval voor de recente werken van H.F. van Steensel. Toen we de originelen van A journey to Ireland in haar atelier onder ogen kregen, waren we even stil. En niet alleen omdat we zo dol zijn op Ierland en onze liefde voor dit land hierin weerspiegeld zagen. Sterker nog, van Steensel is zelf nog nooit in Ierland geweest. De werken op linnen en papier, plus een eigenhandig gemaakt boekwerk met gedichten en tekeningen, zijn ontstaan tijdens een periode waarin zij veel las in het werk van en over Samuel Beckett, zijn vriendschappen (met bijvoorbeeld Bram van Velde) en zijn leven. De beelden kwamen voort uit haar eigen reis door de landschappen en de sfeer die daarbij in haar hoofd ontstond. "De kleuren komen van buiten naar binnen naar buiten en blijven langs de witregel haken, vanuit een ooghoek, wonderlijk onzeker en precies op hun plek".

 

Het feit dat recycling tastbaar onderdeel is van het werk van Van Steensel voegt een extra dimensie toe. "Ik maak mijn werken zoveel mogelijk met reeds eerder gebruikte materialen. Voor mijn teksten is dat vanzelfsprekend, al mijn woorden zijn reeds eerder gebruikt. Mijn bouwen met de woorden, interpunctie en de witregels brengt iets wat er eerder nog niet was, maar wat hopelijk wel zo voelt, dan is het bouwwerk, of de compositie onvoltooid af. De verwondering is daar en klaar om de wereld in te gaan. 
Mijn werken op linnen zijn bouwsels vanaf het raamwerk, gevonden balken vormen de basis voor aan elkaar genaaide linnen broek, rokken of gordijnen. Het eigenhandig gemaakte boekwerk A journey to Ireland heeft zijn tekeningen op half vergaan bladmuziek. De olieverf en de papieren dragers liggen helaas niet klaar bij het grofvuil.
"

Van Steensel heeft een behoorlijke staat van dienst, ook internationaal. Zo exposeerde ze tussen 1997 en 2007 onder andere - solo of in groepsexposities - meerdere malen in diverse galeries en op beurzen in Porto, Denver en Berlijn.
Maar ook dichter bij huis is haar werk geliefd. Zo hingen haar werken in Rotterdam, Den Haag, Winterswijk, Borne, Hengelo en de laatste jaren veel in Amsterdam. 


Wij verheugen ons deze reeks van nieuw werk in Amsterdam Artspace als eerste te mogen exposeren.

© 2019 by Greenberg+Oaktree

Amsterdam Artspace, Blankenstraat 254, 1018SJ Amsterdam         info@amsterdamartspace.nl