antonio fuertes en kees elffers - met het mes op tafel

13 april - 18 mei 2018

 

Amsterdam Artspace zet vrijdag de dertiende het mes op de tafel met de opening van de gecombineerde expositie van werk van de Spaanse kunstschilder Antonio Fuertes (1970) en beeldhouwer/ meubeldesigner Kees Elffers (1962). Beide kunstenaars hebben hun atelier in hetzelfde gebouw (BK49) in Amsterdam Oost en werken regelmatig samen. 

Antonio exposeert enkele van zijn stillevens, waaronder werken uit zijn nieuwe ‘Serie Cubiertos’ (serie met stukken bestek) die nog niet eerder publiekelijk te zien zijn geweest.
Kees laat meubelstukken (zowel unica als werk in series) zien waarbij vooral het originele gebruik van verschillende materialen gecombineerd met de onalledaagse vormgeving in het oog springt. 

 

De fijne stillevens van Antonio contrasteren verrassend met het robuuste werk van Kees in Amsterdam Artspace. 

Over Antonio Fuertes

’Schilderen is de drang om je visie op de realiteit weer te geven’

 

De Spaanse kunstschilder Antonio Fuertes (1970) volgde zijn opleiding aan de ’Facultad de Bellas Artes’ van de universiteit van Madrid. Het laatste jaar deed hij aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Antonio is in Nederland gebleven en woont en werkt nu in Amsterdam. Hij geniet vooral bekendheid om zijn stillevens.

 

Het centrale thema in zijn oeuvre is het onderzoeken van licht. Antonio: ‘Ik stel me mijn doeken voor als het toneel in een theater. Het licht geef ik de rol van regisseur: het licht bepaalt wat er op het toneel gaat gebeuren en wat de acteurs gaan doen. Zo brengt het licht het doek tot leven.’ 

 

Als ‘acteurs’ voert hij naast bekende elementen van klassieke stillevens -vooral fruit-ook oude, gebruikte voorwerpen zoals bestek en gereedschappen op.

 

De passie en finesse waarmee Antonio schildert resulteren in een gedetailleerd, individueel portret van alle objecten, waarbij hij het licht het contrast zodanig laat opvoeren dat het afgebeelde bijna tastbaar wordt.

 

De techniek die hij consistent in al zijn werken hanteert is in lijn met die van klassieke meesterschilders uit de Gouden Eeuw zoals Rembrandt, Velázquez en Ribera. Met als uitganspunt het contrast tussen licht en donker, zorgen de vele transparante lagen verf –tenminste 15- en het reliëf in de verfhuid voor de diepte die zo kenmerkend is voor de werken van Antonio.

 

In Amsterdam Artspace zijn laat Antonio enkele van zijn stillevens zien, waaronder werken uit zijn nieuwe ‘Serie Cubiertos’ (serie met stukken bestek) die nog niet buiten zijn atelier zijn geweest.

© 2019 by Greenberg+Oaktree

Amsterdam Artspace, Blankenstraat 254, 1018SJ Amsterdam         info@amsterdamartspace.nl